Yeni bir iş kurmak isteyen genç girişimcilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de ‘’Genç Girişimci Desteği’’ adı altında yürürlükte olan teşviktir. Bu destek yeni şirket kuranlar için birçok avantaj sağlamaktadır. Bu kapsamda genç girişimciler Bağ-kur priminden ve gelir vergisinden muaf olabilmektedir.
30.04.2018 tarihinde açıklanan ekonomi destek paketi kapsamında torba yasa, vergiler açısından birçok sektör için çeşitli teşvikler içeriyordu. Emekli ikramiyesi, stok affı, geçmiş dönemdeki borçların tekrardan yapılandırılması, imar barışı, öğrenci affı, genç girişimci Bağ-kur desteği gibi konuları kapsayan bu torba yasa 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Genç Girişimci Desteği’nin Teşvik Tutarı Ne Kadardır?
Genç Girişimci Desteği temelde 2 teşviki barındırmaktadır.
- Gelir Vergisi Muafiyeti
- Bağ-kur Prim Muafiyeti
Genç Girişimci Desteği’nden faydalanan girişimciler; 3 yıl süreyle yıllık 75.000 TL’lik gelir vergisinden muaf olurlar. Gelir vergisi kar üzerinden alınan bir vergidir.
Bağ-kur muafiyetinde ise 1 yıl boyunca teşvik kapsamında primler devlet tarafından karşılanmaktadır. 01.07.2022-31.12.2022 tarihleri arası en düşük bir aylık Bağ-kur primi indirimsiz 2.232,5 TL’dir. Bu teşvik kapsamında 1 yıllık Bağkur primleri (26.790 TL) devlet tarafından karşılanmaktadır.
Kimler Genç Girişimci İstisnalarından Faydalanabilir?
- 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış olmak.
- Yasal süre içerisinde girişime başlamanın bildirilmiş olması.
- Kendi işinde bilfiil çalışmak veya işin kendisi tarafından yönetilmesi.
- Mevcut bir işletme veya mesleki faaliyete sonradan ortak olmamak.
- Limited ve anonim şirket hariç ticari, zirai ve mesleki faaliyetler nedeniyle ilk kez gelir vergisi mükellefiyeti olması.
- İşin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde kurulması halinde işe başlama tarihinden itibaren ortakların tüm şartları taşıması.
- Çalışmaları durdurulan veya çalışmaya devam eden bir işletmenin veya mesleki faaliyetin (ölüm sebebiyle eş veya çocuklardan devri alınmamış olması hariç olmak üzere) eş veya üçüncü derece kan veya kayın hısımlarından devri alınmamış olması.
- Yabancı uyruklu tam mükellef olan kişiler de genç girişimci istisnalarından faydalanabilir.
Kimler Genç Girişimci Desteği İmkanlarından Yararlanamaz?
- 01/06/2018 tarihinden önce işe başlamış olan girişimciler
- Daha önce vergi mükellefi olan ve başka şirkette ortaklığı bulunan girişimciler
- Anonim ve Limited şirket ortakları
Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun
31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81. maddesinin birinci fıkrasına aşağıda yazılı olan bent eklenmiştir:
31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanan ve mükellefiyet başlangıç tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinin 1 numaralı alt bendi kapsamında, 01/06/2018 tarihinden itibaren, ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri 1 yıl süre ile 82. madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanmaktadır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu fıkra hükmünden faydalandırılır.
Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şirketi kurduktan sonra interaktif vergi dairesine girerek genel amaçlı dilekçe ekranından genç girişimci desteği başvurusu yapabilirsiniz.
Bağlı bulunduğunuz vergi dairesi gerekli incelemeleri yaptıktan sonra bu şartları taşıdığınızı tespit etmesi durumunda Genç Girişimcilik Dilekçe Sonucunu e-tebligat olarak gönderir.
Bu dilekçe sonucuna E-tebilgatlarım bölümünden erişebilirsiniz.
Gelir vergisi muafiyeti için belgeyi vergi dairesine götürmenize gerek yoktur. Fakat Bağ-kur muafiyeti için söz konusu dilekçe sonucunun çıktısını alıp faaliyet adresinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir.
Eğer genç girişimcilik dilekçe sonucunuz şirketi kurduktan uzun bir süre sonra sonuçlanmış ise dilekçeyi SGK Müdürlüğüne teslim ettiğinizde geçmişe yönelik Bağ-kur borcunuzu şirketi açtığınız tarih itibariyle siliyorlar.
Genç Girişimciler KOSGEB Hibe ve Desteklerinden Yararlanabilir Mi?
En çok karıştırılan konulardan birisi de Genç Girişimcilik Desteği ve KOSGEB hibe ve destekleridir. Bu iki destek farklıdır. KOSGEB’te girişimcilere hibe veya destek verilirken Genç Girişimcilik desteğinden herhangi bir hibe veya parasal bir destek söz konusu değildir.
Genç girişimcileri de destekleyen KOSGEB hibe ve desteklerinden yeni şirketinizi kurarak yararlanabilirsiniz. Fakat KOSGEB Hibe ve Desteklerinden yararlanmak istiyorsanız KOSGEB tarafından verilen eğitimleri şirket kuruluşu yapmadan tamamlamanız gerekir. Aksi halde şirket kuruluşunun ardından KOSGEB sertifikası alırsanız her ne kadar genç girişimci desteğinden yararlansanız da KOSGEB Hibe ve Desteklerinden yararlanmanız mümkün olmayacaktır.
Genç Girişimci Desteği Hakkında Önemli Uyarı!
Genç girişimci desteğinden faydalanırken şirketi kurma tarihinin de göz önüne alınması gerekir. Başvuru sırasında işe başlama tarihiniz şirket kuruluş tarihiniz olarak kabul edilir ve teşvik başvurunuz onaylanır. Şirket kuruluş tarihinden önce kayıt dışı gelirleriniz bulunuyorsa ve ilerleyen süreçte bu durum tespit edilirse hem kayıt dışı gelirleriniz için cezai işlem uygulanabilir hem de genç girişimci desteğinden haksız olarak faydalandığınız için cezai işlem uygulanıp sunulan faydaların geri iadesi talep edilebilir. Ayrıca mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması da gerekmektedir.